PSU 7V Mod

Fa un temps, parlant amb jmmv comentavem lo que arriba a molestar el soroll que fa un ordinador de sobretaula quan hi estás una bona estona treballant (se’t clava al cap el soroll agut i continu dels ventiladors). Avui en dia existeixen moltes solucions a aquest problema, ja sigui refrigeriació líquida, kits per amb espumes i taps de goma per evitar vibracions, ventiladors amb més cabal, etc… Pero la majoria sinó tots, són força cars :-/

Aquesta és una solució que funciona sorprenentment bé i no requereix gastar-se pràcticament €’s (lo que val un ventilador de 12V en qualsevol tenda d’informàtica/electrònica). La idea és instal·lar dins la font un ventilador addicional per tal d’aconseguir més cabal d’aire calent evacuat amb menys velocitat aconseguint doncs, menys soroll.

Com molts sabreu, les PSU‘s (fonts d’alimentació) proveeixen principalment dos voltatges diferents: 5V i 12V. Si desmuntem una font d’alimentació, veurem que el ventilador que incorpora funciona a 12V. El soroll que fa es amb aquest voltatge es nota força. Si posem el ventilador a 5V, pot passar que no funcioni o que vagi massa lent… millor no experimentar cap de les dues opcions ja que l’experiment podria acabar amb incendi. La solució passa per connectar el ventilador addicional que li posarem i el que ve de série a la PSU als terminals de 12V i 5V (diferència de potencial=7V).

És necessari serrar la xapa que protegeix la PSU per poder-hi col·locar el ventilador. Tal com podeu apreciar a la foto, la meva solució no és molt maca però sí funcional: ara, després d’unes hores d’ordinador ja no acabo amb el cap com un bombo pel soroll ;)

Nota: El mod fa prop d’un any que està funcionant i no m’ha donat cap problema. A més la modificació té la ventatge afegida que augmenta la vida dels ventiladors al anar a menys rpm’s (a qui no li ha roncat mai algun ventilador en mal estat ?).